Każda reklama jest automatycznie sprawdzana przed opublikowaniem — w tym przeprowadzana jest kontrola bezpieczeństwa linków w ciągu 24 godzin (usługa Google Safe Browsing). Reklamy są sprawdzane przez człowieka tylko wtedy, gdy zostaną odrzucone w wyniku automatycznej kontroli; nigdy nie jest to standardowa procedura publikacji.
Linki są sprawdzane nie tylko raz podczas aktywacji — link, który stanie się niebezpieczny po rozpoczęciu wyświetlania reklamy, jest wykrywany podczas okresowych ponownych skanowań, a reklama zostaje natychmiast zawieszona.
W przypadku wycofania reklamy niewykorzystana część jej 365-dniowego cyklu podlega zwrotowi proporcjonalnie do okresu pozostałego do końca cyklu. Nie ma to zastosowania, jeśli po pierwszym zgłoszeniu i zatwierdzeniu reklamy okaże się, że link w niej zawarty zawiera złośliwe oprogramowanie lub wirusa — w takim przypadku zwrot kosztów nie przysługuje.